Ekologisk potatis

Här i Sverige odlas mer än hundra olika sorter och det kan ibland vara svårt att veta vad man ska välja. Inför 2017/2018 är odlingen på gården certifierad som ”Ekologisk” och för att bredda utbudet finns nu följande sorter.

Asterix är en rödskalig, långoval potatis från Holland. Den ger bra avkastning och har goda kokegenskaper. En god, fast potatis som är bra till det mesta. 

Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form. Folva är relativt högavkastande men med begränsade lagringsegenskaper.

King Edward är en gammal och mycket populär sort med ursprung från England. Köttet är gulvitt, smaken är mycket god och konsistensen lätt mjölig. Utseendemässigt kännetecknas den främst av sitt rödfläckiga skal. Eftersom den är mycket mottaglig för sjukdomar så anses den svår att odla ekologiskt,

Mandel är en gammal sort som främst odlas i Norrland. Den ger ganska låg avkastning och känns igen på sin långovala form. Mandel bör kokas med skalet på då den annars lätt faller sönder.

Maria är en medeltidig, svenskförädlad sort med medelstora knölar. Den har ljusgul kött- och skalfärg och är mycket god. 

Folva, Mandel samt Maria sorteras och packas efter hand i påsar om 5 kg, medan Asterix och King Edward även finns i säckar om 25 kg.

Betalning kan göras kontant eller till swishnummer: 12 35 94 85 26