Grisen

Grisen har hållits som tamdjur i mer än 7.000 år och kom från Asien till vår del av världen för ca 4.000 år sedan. Grisen omnämns bland annat i den nordiska mytologin där galten Särimner slaktas den ena dagen för att påföljande dag åter uppstå.

Grisen kännetecknas av att vara mycket social och intelligent som individ. Om man lägger lika mycket tid och träning på en gris som på en hund så kommer grisen att vara den som är mest tam. Griseknoen i Katthult var därför inte så märkvärdig som många tycks tro.

Synen hos en gris är inte så mycket att skryta med men dess luktsinne är desto bättre. Samtidigt som trynet tillsammans med den kraftiga nackmuskeln kan användas för att böka upp jorden i sin jakt på godsaker och även flytta undan stora stenar så är det också mycket känsligt. Grisens goda luktsinne utnyttjas bland annat i Sydeuropa i sökandet efter värdefull tryffelsvamp.

Även om utsidan på en gris skiljer sig en del från vår egen kropp så är vi desto mer lika under huden. Så kallade serogrisar föds upp i medicinskt syfte då flera av grisens organ kan transplanteras till människokroppen.

Precis som elefanter så har också grisarna upptäckt fördelar med att bada i gyttja. Förutom att det svalkar i värmen så skaffar de sig också ett effektivt solskydd för sin känsliga hud och ett gott skydd mot besvärande insekter.

Solskydd och svalka

Ahhh…